Vitamine D
Vitamine D wordt door het zonlicht in het lichaam omgezet van de grondstof provitamine of vitamine D2. Daar verandert het door inwerking van ultra-violette straling in vitamine D3 beter bekend als vitamine D. Voorheen wist men dat het een stof was die veel in levertraan voor kwam, maar hoe het precies "werkte" was onbekend. Wel dat voldoende inname ervan Rachitis (een botziekte) kon worden voorkomen, wanneer kinderen te weinig aan zonlicht waren blootgesteld. Botten kunnen dan vervormen denk maar aan O-benen en X-benen. Bij volwassenen kan een tekort aan vitamine D tot botontkalking leiden, spierzwakte en het verval van tanden en kiezen..
Vitamine D reguleert de calciumstofwisseling, zorgt ervoor dat calcium en fosfor in het lichaam kan worden opgenomen. Daardoor kan het skeletstelsel natuurlijk zijn nodige ingrediënten krijgen.
Vitamine D bevindt zich van nature in leverolie, maar ook in tonijn, bot, sardine en haring. Ook in eigeel, koemelk, (echte)boter (margarine wordt het toegevoegd).
Teveel vitamine D kan ervoor zorgen dat er zich op ongewenste plaatsen kalk gaat afzetten, zoals spieren (incl. hartspier), longen en nieren. Wanneer nieren niet goed of niet meer functioneren kan dat tot de dood leiden. een lichte overdosering vitamine D kan al lijden tot een verhoogd kalkspiegel in het bloed. |