Body & Fitness Home

Body & Fitness Forum

Robbert's Tripple
 Dagprogramma The Ultimate Challenge
Ultimate Challenge Flyer
Ultimate Challenge
Shock Schema

Voeding
 Het Ketogeen diet
voedingsschema opstellen
Fructose vs. Glucose
Cyclische Ketogeen Dieet
Dieet calculator
Vetzuurtabel
diet calculator (Eng)
GABA
Vitamines & mineralen
 Vitamine A (Retinol)
Vitamine B1 (Thiamine)
Vitamine B2 (Riboflavine)
Vitamine B5 (Panthoteenzuur)
Vitamine B6 (pyrodoxyne)
Vitamine B12
Vitamine C
Vitamine E
Vitamine D
Vitamine K
Biotine
Calcium
Choline
Chroom
Fosfor
Foliumzuur
Magnesium
Natrium
Kalium
Niacine
Voedingswaarden
Visolie EPA en DHA

Member Sites
 A - B

Training
 Tabata training
The Rep Range Chart
Bereken je 1RM
Absolutely Abs

Nieuwsbrieven
 mei 2010

Search

Sitemap

Adverteren
 Forum Top Banner
Forum Footer Banner
Subforum Banner

Historie

Contact

Disclaimer
 Privacybeleid

Vitamine C


Wat is het?

VitamineC is het meest bekend als ascorbinezuur. Maar er zijn ook niet zure varianten verkrijgbaar zoals Ester-C. Vitamine C is een in water oplosbare vitamine, nodig voor de groei en reparatie van weefsels in alle delen van het lichaam. Vitamine C is n van vele anti oxydanten en kan enige schade blokkeren die door vrije radicalen wordt veroorzaakt, welke tot de ontwikkeling van diverse gezondheidsproblemen kunnen bijdragen. Het is tevens noodzakelijk om collageen te vormen, een belangrijk protene dat wordt gebruikt om huid te maken, litteken weefsel, pezen, ligamenten, en bloedvaten. Vitamine C is essentieel voor het helen van wonden, de reparatie en het onderhoud van kraakbeen, beenderen, en tanden.
Wie zou het moeten gebruiken?
Vitamine C is essentieel voor een ieder die gezond is, en dit wil blijven. Het is in het bijzonder belangrijk voor mensen die regelmatig sporten, en voor diegenen die aan een ziekte of last hebben van een eventuele besmetting. 

Hoe werkt het?

Het lichaam maakt uit zichzelf geen vitamine C aan, noch slaat het vitamine C op. Daarom is het belangrijk om een overvloed aan vitamine C uit uw dagelijks dieet te halen. De grote hoeveelheden vitamine C worden gebruikt door het lichaam tijdens elk soort helend proces, of het nu van een besmetting is, ziekte, verwonding, of chirurgie. In deze gevallen is extra vitamine C vereist.
Vitamine C is belangrijk voor bindweefselreparatie. Hoewel het voordeel biedt aan atleten die aan een verscheidenheid van sporten deelnemen, is vitamine C vooral belangrijk voor bodybuilders, bij wie training de meeste bindweefselschade veroorzaakt.
Vitamine C is ook belangrijk voor atleten als middel tegen oxidatie, het kan helpen om enkele oxidatieve schade, welke door training kan voorkomen, om te keren of tegen te gaan. Deze oxidatieve schade, veroorzaakt door vrije radicalen, benvloedt het vermogen tot normaal functioneren van de cel, en zou een rol spelen in veel verschillende gezondheids aspecten, met inbegrip van het verouderingsproces, kanker, en hartkwalen.
Vitamine C bevordert een gezond immuun systeem en kan helpen om de dip in immuun functie, welke na training kan voorkomen, te verhinderen. In de meeste goed gecontroleerde studies, is niet aangetoond dat na aanvulling met vitamine C de trainingprestaties verbeteren. Tenzij een deficintie bestaat, zoals kan voorkomen bij iemand die gewicht probeert te verliezen door het volgen van een low-calorie dieet, of een ongezond eetpatroon heeft.
Het placebo-gecontroleerde onderzoek heeft nochtans aangetoond dat vr en na het innemen van 400 tot 3.000 milligrammen vitamine C per dag, voor verscheidene dagen de  pijn vermindert na een intense training en het versnelt het terugwinnen van de spiersterkte.
Vitamine C schijnt ook een zeer gunstig effect te hebben op de cortisol niveaus welke kunnen optreden na zowel weerstand als arobe training. Cortisol is een katabool hormoon dat de afbraak van spierweefsel verhoogt. Het is ook verbonden met buikvet en diverse gezondheidsproblemen, met inbegrip van diabetes, hartkwaal en depressie. Cortisol kan je immuun systeem ook verzwakken, waardoor je vatbaarder wordt voor ziekte.
Een groep gewichtheffers, bijvoorbeeld, die dagelijks n gram vitamine C voor de duur van twee weken had genomen, had lagere cortisol niveaus, 24 uur na de training, dan een groep die geen vitamine C  [ 10 ] gebruikte. Wat misschien nog interessanter is; bij dagelijks gebruik van 500 milligram vitamine C voor een duur van vier weken toonde ook lagere cortisol niveaus 48 uur na een 90 kilometer marathon. 
Traditioneel wordt vitamine C gebruikt om het risico "een koutje te vatten" te verminderen. Sinds 1971, zijn 21 studies uitgevoerd om vast te stellen of vitamine C de verkoudheid benvloedt. In elk van de 21 studies, verminderde vitamine C de duur van de episoden en de ernst van de symptomen van de verkoudheid met een gemiddelde van 23%. 
In n van hen de meest recente proeven, een groep die vitamine C gebruikte had beduidend minder last van verkoudheid (37 versus 50), minder viraal genfecteerde dagen (85 versus 178), en een kortere duur van ernstige symptomen (1,8 versus 3,1 dagen). Met andere woorden, de vitamine C gebruikers zullen minder snel een verkoudheid krijgen. Zij zullen dit ook minder snel terugkrijgen dan mensen die het supplement niet gebruiken.
Meer recent, hebben onderzoekers aangetoond dat de vitamine C de salpeteroxide activiteit verbetert. Salpeteroxide handelt als hoofd "celsignalerende" molecule van uw lichaam, het leiden van en het opdracht geven aan een complexe serie van activiteiten. Het regelt bloedstroom, spier samentrekking, het signaleren van de zenuw en de spiergroei, om slechts enkelen te noemen.

Hoe zou ik het moeten gebruiken?

Vitamine C wordt niet opgeslagen in het lichaam, dus moet het worden aangevoerd aangezien het verbruikt wordt. De beste manier om supplementen te nemen is met de maaltijd twee of drie keer per dag, afhankelijk van de dosering. Sommige studies suggereren dat volwassenen voor maximaal voordeel, tussen de 250 en 500 milligram twee keer per dag zouden moeten nemen.

Welke resultaten zou ik moeten verwachten?

De aanvulling met vitamine C biedt vele voordelen, met inbegrip van minder verkoudheden (en een kortere duur van symptomen), een vermindering van spierschade en pijn, een sneller herstel na een intensieve training.

Waar zou ik het mee moeten gebruiken?

Vitamine C kan met een diversiteit aan andere voedingsmiddelen worden gecombineerd. Wanneer los ascorbinezuur poeder is aangeschaft valt het heel goed te mengen met vruchtensappen.

Bronnen:
  Johnston CS, Swan PD, Corte C. Substrate utilization and work efficiency during submaximal exercise in vitamin C depleted-repleted adults. Int J Vitam Nutr Res 1999;69:414
  Gerster H. The role of vitamin C in athletic performance. J Am Coll Nutr 1989;8:63643
  Jakeman P, Maxwell S. Effect of antioxidant vitamin supplementation on muscle function after eccentric exercise. Eur J Appl Physiol 1993;67:42630
  Kaminski M, Boal R. An effect of ascorbic acid on delayed-onset muscle soreness. Pain 1992;50:31721
  Thompson D, Williams C, McGregor SJ, et al. Prolonged vitamin C supplementation and recovery from demanding exercise. Int J Sport Nutr Exerc Metab 2001;11:46681
  Marsit, J.L., Conley, M.S., Stone, M.H., Fleck, S.J., Kearney, J.T., Schirmer, G.P., Keith, R.E., Kraemer, W.J., & Johnson, R.L. (1998) Effects of ascorbic acid on serum cortisol and the testosterone:cortisol ratio in junior elite weightlifters. Journal of Strength and Conditioning Research, 12, 179-184
  Peters, E.M., Anderson, R., Nieman, D.C., Fickl, H., & Jogessar, V. (2001). Vitamin c supplementation attenuates the increases in circulating cortisol, adrenaline and anti-inflammatory polypeptides following ultramarathon running. International Journal of Sports Medicine, 22, 537-543
  Hemila, H. (1994). Does vitamin C alleviate the symptoms of the common cold?--a review of current evidence. Scandinavian Journal of Infectious Diseases, 26, 1-6
  2. Taddei S, Virdis A, Ghaidoni L, et al. Vitamin C improves endotheoium-dependent vasodilation by restoring nitric oxide activity in essential hypertension. Circulation 1998;97:22229
  Grange RW, Isotani E, Lau KS, Kamm KE, Huang PL, Stull JT. (2001). Nitric oxide contributes to vascular smooth muscle relaxation in contracting fast-twitch muscles. Physiological Genomics, 5, 35-44

foldermenu
Vitamine-A-(Retinol)
Vitamine-B1-(Thiamine)
Vitamine-B2
Vitamine-B5
Vitamine-B6
Vitamine-C